Sloepenbouwer Piet Bouhuijs

 
 
Een botenloods als expositieruimte; een sloepenbouwer als galeriehouder. Een portret van Piet Bouhuijs
Op zaterdag 8 en zondag 9 juni aanstaande zal Durgerdammer en sloepenbouwer Piet Bouhuijs zijn botenloods beschikbaar stellen voor de Elfde Atelierroute Nieuwendam. Zowel de opening als de overzichtsexpositie zullen plaatsvinden in de loods aan de Durgerdammerdijk 184. Hoe kom je erop?

Sloepenbouwer Piet Bouhijs
In 1924 begon vader Bouhuijs met de werf, die zoon Piet overnam. Aanvankelijk begon de firma Bouhuijs met reparatiewerkzaamheden en wat nieuwbouw voor lokale boeren en vissers. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de klantenkring. Op de werf werden toen reddingsboten voor de koopvaardij en roeiboten voor zeevaartscholen gebouwd. Nog steeds ontwerpt en bouwt Piet Bouhuijs daar een paar boten per jaar; alles naar eigen ontwerp of naar aanleiding van een door hem aangepast bestaand ontwerp. Zijn klantenkring bestaat inmiddels uit een kleine maar trouwe groep watersporters die zoekt naar een specifiek soort boot: niet al te groot, goed varend en mooi van vormgeving.
Toen de organisatie van de Elfde Atelierroute Nieuwendam zocht naar een locatie voor de opening en overzichtsexpositie in/rond Durgerdam, viel al snel de naam Bouhuijs. Gelukkig bleek Piet bereid mee te werken en hij mag zichzelf dan ook vanaf het tweede weekend van juni, naast sloepenbouwer en zeiler ook galeriehouder-op-locatie noemen.